De eigenaars van tweede huizen in Frankrijk die in relatief dichtbevolkte gebieden staan, kunnen volgend jaar worden geconfronteerd met een verhoging van de huisvestingsbelasting met 20 procent.
Dit staat in de regeringsplannen die woensdag in Parijs zijn gepresenteerd. De Franse regering wil met een aantal belastingmaatregelen de tegenvallende inkomsten en de boven verwachting stijgende uitgaven wat compenseren.
Dichtbevolkte kust
Een van de maatregelen is geld halen bij eigenaars van tweede woningen in gebieden waar veel vraag naar woonruimte bestaat. Dat beperkt de extra belasting tot de agglomeraties van steden en de toeristische kustgebieden die al redelijk volgebouwd zijn, zoals de Middellandse Zeekust, globaal van Menton tot Marseille, de streek van Sète en de streek van La Rochelle en van Biarritz.
Het parlement moet nog instemmen en de ruim 1150 benoemde gemeenten kunnen ervan afzien deze extra belasting te heffen. Maar volgens de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, betekent de maatregel niet alleen extra geld voor de gemeentekas.
Tegen leegstand
De maatregel helpt er ook voor te zorgen dat leegstand wordt teruggedrongen in plaatsen waar veel naar woningen wordt gezocht. Sapin schatte dat in en rond Parijs het aantal tweede woningen die niet of weinig worden gebruikt, vrijwel gelijk is aan het aantal woningen waar er in de sociale sector een tekort aan is.
De opbrengst van de extra belasting zou zeker 150 miljoen euro opleveren en naar de betrokken gemeenten gaan. Dat zijn 28 steden of stedelijke gebieden, inclusief Annecy, Bastia, Bordeaux, Grenoble, Lille, Lyon, Montpellier, Nantes, Parijs, Straatsburg, Thonon-les-Bains en Toulouse.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl